Crispijn Ariëns wint parel van de landelijke skeelerronden

By 15 juli 2017algemeen

OTTERLO Prachtig weer, veel toeschouwers en wedstrijden op een hoog niveau. Met een winnaar die er mocht zijn in de persoon van Crispijn Ariëns.

,,Ik zag tot mijn schrik dat een geplande vakantie deelname aan de Otterlose skeelerronde leek te verhinderen. Maar met medewerking van de familie is deze verzet. En na de winst in Otterlo en het winnen van het algemeen klassement dus niet voor niets”, glimlachte Crispijn Ariëns van oor tot oor.

APOTHEOSE Het sluitstuk van de skeelerronde van Otterlo is traditioneel de marathon bij de mannen. In de laatste van de acht wedstrijden moest bepaald worden wie het eindklassement KNSB NK Marathon seizoen 2017 ging winnen. Het werd dus de 28-jarige Ariëns van de favoriete Okay Fashion Jeans ploeg.

Hij kwam alleen over de finish na de Otterlose skeelerronde. Teammaatje Ingmar Berga versloeg Gary Hekman (Van Werven). Ook in het eindklassement deed Crispijn Ariëns goede zaken. Hij zag zijn ploegmaten Ingmar Berga en Marcel van Ham het zilver en brons pakken.

,,Ik ging al snel op avontuur. Bedoeling was er een zware koers van te maken. Maar onderweg heb ik weleens gedacht dat dit te zot voor woorden was”, blikte de winnaar na afloop terug.

Hij moest dit halverwege de koers dan ook bekopen. ,,Het gat was groot. Maar je hebt vakantie verzet, kunt het eindklassement winnen. Natuurlijk ook de door mij geliefde Otterlose skeelerronde. Dat geeft, ondanks dat het gat soms groot was extra adrenaline. Ik kon terugkomen en verzeilde in een kopgroep van zeven. Daaronder dus drie ploegmaten”, ging Ariëns verder.

SPEKTAKEL Het werd voor een behoorlijke publieke belangstelling een schitterende wedstrijd. En dat hoewel er maar tweeëntwintig deelnemers aantreden.

Zoals gezegd nam de latere winnaar het initiatief voor talrijke aanvallen. Halverwege ging een viertal innline skaters (Gerwin Smit, Marcel van Ham, Rémon Vos en Evert Hoolwerf) op avontuur.

,,Omdat Gary Hekman de boot miste werd de achtervolging ingezet. Dat werd een pittige strijd waarin het uiterste van de rijders werd gevraagd”, meende Ariëns.

Het ontlokte de geweldige speaker Jannes Mulder uit Steenwijk de uitspraak: Het beest uit Gramsbergen (Hekman, EJ) moet uit zijn hok komen.  Dat was niet aan dovenmans oren besteedt. Gary Hekman met Niels Mesu, Bart Hoolwerf en Ingmar Berga sluiten aan bij de kopgroep.

,,Een klein groepje rijders waaronder ik lag op een halve ronde achterstand. Ik ben solo de achtervolging ingegaan. Daarna wist ik alleen de finale ronden in te gaan. Het was pittig maar als je over de streep bent valt er een loden last van je af”, analyseerde Ariëns. De sprint om de tweede plaats was hard en scherp. Even dreigde een anticlimax nadat Gary Hekman hard onderuitging na de verloren sprint tegen Ingmar Berga. Gelukkig krabbelde Gary Hekman een paar minuten, wel gehavend weer op.

AUTORIT ,,Je probeert alles om de sprint te winnen. Op het moment dat ik de spagaat inzette voelde ik dat ik in de kramp schoot. Mijn billen liggen behoorlijk open. Maar ik ga maandag op vakantie. Veertien uur in de auto kan alles weer herstellen”, grapte Hekman.

Crispijn Ariëns informeerde eerst even of de valpartij van Hekman geen nare gevolgen had gehad. Opgelucht dat het mee viel haalde hij nog wat mooie herinneringen op aan Otterlo.

,,Voor de vierde keer Otterlo winnen. Hier werd ik ook eerder Nederlands Kampioen. Het blijft, zoals ik al eerder heb gezegd één van de mooiste, misschien wel de mooist skeelerwedstrijd van het seizoen”, sloot een gelukkige Ariëns af.

Verslag wedstrijd mannen

Verslag wedstrijd vrouwen

Verslag Gouden Luctra skeeler

Verslag 100 meter sprint

Verslag Rob Hummelen lid van verdienste