OTTERLO Met Joy Beune heeft Stichting Skeelersport Otterlo wederom een grote topper binnengehaald. Volgens veel kenners is zij momenteel het grootste schaatstalent van Nederland. Joy is 20 jaar jong, geboren en getogen in het Twentse Borne en zal op 20 juli aan de wedstrijden om de Gouden Luctra Skeeler meedoen.

Het deelnemersveld bij de vrouwen is hiermee compleet. De zes bekende rijders die strijden om de Gouden Luctra Skeeler zijn: Jorien ter Mors, Joy Beune, Marit van Beijnum, Bianca Roosenboom en de Canadezen Ivanie Blondin en Valerie Maltais. Zij gaan uitmaken wie de opvolger wordt van Mon Kamminga die al zes keer won in Otterlo, maar dit keer niet aan de start verschijnt.

ELDERING De ambitieuze Stichting Skeelersport Otterlo heeft onlangs diverse contacten gehad met de Nederlandse schaatstrainer Remmelt Eldering en het resultaat mag er zijn: de schaatsploeg van de lange en middellange afstanden uit Canada zal zaterdag 20 juli in Otterlo actief zijn tijdens de 33ste skeelerronde.

BONDSCOACH Eldering, een 37-jarige Fries, was tijdens de Olympische Spelen van 2018 de trainer van Esmee Visser en zij behaalde destijds een gouden medaille op de 5000 meter. Hij is nu bondscoach van de Canadese allroundvrouwen. De grote publiekstrekkers van het team, Valerie Maltais en Ivanie Blondin, zullen tevens strijden om de titel bij de races om de gouden Luctra-skeeler.

MEDAILLES Valerie Maltais (29) haalde al tien medailles bij het WK shorttrackschaatsen. Eveneens behaalde zij een zilveren medaille tijdens de Olympische Spelen van 2014. Ivanie Blondin (29) heeft grote verzameling gouden medailles aangelegd tijdens haar deelname aan de Massa Startswedstrijden. In 2016 werd zij op dit onderdeel wereldkampioen.

De ploeg van Remmelt Eldering verblijft in Nederland op trainingskamp in de nabijheid van Leeuwarden en ziet Otterlo als uitgelezen mogelijkheid om wederom successen te behalen.

TOPPERS Hoewel de organisatie nog in gesprek is met nationale en internationale toppers om aan het deelnemersveld in Otterlo toe te voegen, is men met de rijders bij de mannen voor de strijd om de Gouden Luctra Skeeler nagenoeg rond. De organisatie wil echter nog niet met de namen naar buiten treden omdat een aantal daarvan nog aan het strijden is om de WK titels inline skaten in Barcelona. Daarbij kan worden gedacht aan de tweeling Ronald en Michel Mulder.

BARCELONA Door de slechte gesteldheid van de baan in Barcelona is het risico op blessures serieus. Zeker is wel dat Kjeld Nuis en Patrick Roest in actie komen. Nuis is regerend wereldrecordhouder op de 1.000 en 1.500 meter. Patrick Roest won het WK Allround. Met hen komen de twee beste schaatsers van dit moment op zaterdag 20 juli naar het Edese buitendorp.